ساز های کوبه ای

ساز کاخن

ساز کاخن

ساز کاخن چه سازیست؟

ساز کاخن (اسپانیایی: Cajón) تلفظ: [kaˈxon] نوعی ساز کوبه ای است. ساز کاخن یک کلمه اسپانیایی به معنای جعبه است که به معنای نوعی ساز کوبه ای است. نوازنده ساز کاخن روی آن می نشیند و با ضربه کف دست و انگشتان به صفحه جلویی ساز (پلاگ) و صفحات کناری و بالایی ساز، صدا تولید می کند.

ساز کاخن بیشتر در موسیقی آفریقایی-پرو و ​​همچنین سبک های فلامنکو و جاز معاصر استفاده می شود. اصطلاح کاخن به دیگر سازهای کوبه ای جعبه ای شکل که در موسیقی آمریکای لاتین استفاده می شود، اشاره دارد، مانند cajón de rumba (که در موسیقی رومبای کوبا استفاده می شود) و cajón de tapeo (مورد استفاده در موسیقی محلی مکزیک).

تاریخچه ساز کاخن

کاخن که در زبان اسپانیایی به معنای جعبه است قدمت زیادی ندارد و تاریخ انتشار آن کوتاه است، کولی های اسپانیایی ابتدا با گیتار که جزء جدایی ناپذیر موسیقی فلامنکو است، ریتم را روی جعبه های میوه اجرا کردند و همچنین به رقص و آواز پرداختند. شکل خود را گرفت و به کاخ فعلی تبدیل شد.

کاخن از اواخر قرن 18 توسط آفریقایی-پرویی ها (آفریقایی های پرو تبار) مورد استفاده قرار گرفته است. بردگان آفریقای غربی و مرکزی که به آمریکا آورده شده اند، اصلی ترین وارثان ساز کاخن هستند.

در حال حاضر این ساز در آمریکا، فیلیپین و اسپانیا رایج است. کاخن در دوران برده داری در پرو توسعه یافت و در سال 1850 به اوج محبوبیت خود رسید. در سال های پایانی قرن نوزدهم، نوازندگان کاخن تغییراتی در ساختار و صدای این ساز ایجاد کردند. پس از دوران برده داری، در میان سایر ساکنان آمریکای لاتین، از جمله سفیدپوستان (نسل بعدی استعمارگران اروپایی) محبوب شد.

ساختار ساز کاخن

ساز کاخن یک جعبه شش طرفه و یک مکعب مستطیل با پنج ضلع است که از یک لایه نازک چوب به ضخامت 1.3 تا 2 سانتی متر (0.5 تا 0.75 اینچ) ساخته شده است. ضلع ششم (یکی از مستطیل ها) با لایه نازکی از تخته سه لا پوشیده شده است. به این صورت که سطح نهفته یا سر کاخن است «تاپا» می گویند.

صفحه چوبی “تاپا” معمولاً به طور کامل به جعبه کاخن چسبانده نمی شود، بنابراین فقط در چند کاخن در قسمت های بالایی آن به ساز کاخن متصل می شود. با این چیدمان صدای عجیبی همراه با صدای ارتعاشی از کاخن در هنگام ضربه زدن به تاپا شنیده می شود.

نوع چوبی که تخته “تاپا” را تشکیل می دهد بسیار متفاوت است و بستگی به نوع صدایی دارد که سازنده (یا مشتری) ترجیح می دهد.

صداهای با تونالیته پایین (بیس) گرم و دلنشین، صداهای با تناژ بالا (زیر) شفاف و روشن هستند و هیچ تغییری در کارکتر و در ویژگی های صوتی کاخن ها ایجاد نمی شود. معمولاً از چوب گیلاس، ماهون و افرا برای ساخت تخته “تاپا” استفاده می شود. سایر قسمت‌های کاخن از چوب‌های کاج، صنوبر یا دیگر چوب‌های سفید مرغوب ساخته می‌شوند.

روبرتو چینو بولانوس، نوازنده پرکاشنی، اخیراً یک کاخن پلکسی گلاس را اختراع کرده است، بدنه شفاف این ساز کاخن بزرگتر و سنگین تر از ساز کاخن سنتی است، در حالی که حجم آن کمی بیشتر از ساز کاخن سنتی است.

ساختار ساز مکعبی چوبی است که نوازنده روی آن می نشیند و به قسمت جلوی ساز که با پیچ به بدنه آن متصل است ضربه می زند.

پشت این بشقاب 3 سیم گیتار در فاصله ای قرار دارد که از ارتعاش چوب صدا می دهد و صدای چوب را به صدای زنگ تبدیل می کند. این ساز در موسیقی سنتی کاربرد ندارد و در آثار کلاسیک، پاپ، جاز، فلامنکو و تلفیقی کاربرد دارد. یادگیری این ساز برای کسانی که تمبک و تنبور می نوازند راحت تر است.

ساز کاخن، خرید ساز کاخن

ساز کاخن، خرید ساز کاخن

نواختن ساز کاخن

اساس نوازندگی ساز کاخن ضربه زدن است. برای نواختن این ساز، نوازنده روی ساز می نشیند و با دو دست به صفحه تاپا ضربه می زند. نکته مهمی که باید به آن توجه کرد این است که نوازنده بلافاصله پس از ضربه دست خود را پس می گیرد. در واقع، در هیچ کجای اجرای کاخن، دستمان را روی تخته تاپا نگه نمی داریم.

ساز کاخن دارای سه سبک پرو، کوبا و فلامنکو است که رایج ترین سبک نواختن این ساز در ایران فلامنکو است. در قسمت تئوری ساز کاخن، خطوط حامل این ساز بر خلاف خطوط حامل رایج، پنج خط نیستند و معمولاً دارای دو الی سه خط هستند.

نحوه نشستن روی کاخن تقریباً مانند نشستن روی صندلی است. پشت باید کاملا صاف و کف پاها کمی به سمت بیرون چرخیده باشد. مواظب باشید هنگام نشستن روی ساز کج نشوید.

در نواختن ساز کاخن ضرب های مختلفی وجود دارد که عبارتند از ضرب اپن، بیس، اسلپ، های اسلپ و … هنگام نواختن این ساز استفاده می شود. قسمت بالایی تاپا صدای بم نر دارد و قسمت پایینی صدای زیرتری دارد.

سخن نهایی

همچنین به یاد داشته باشید که برای شروع یادگیری نیازی به خرید یک ساز کاخن فوق حرفه ای و گران قیمت ندارید. تا زمانی که ساز شما استانداردهای لازم را داشته باشد، می تواند ساز مناسبی برای شروع نواختن باشد. پس از یادگیری اصول نوازندگی ساز کاخن می توانید ساز خود را تغییر دهید و ساز حرفه ای تری تهیه کنید.

برای خرید ساز کاخن میتوانید با کارشناسان ما از طریق واتساپ مشاوره دریافت کنید تا یک خرید مطمئن و با کیفیت رو تحربه کنید.

چاپ طرح دلخواه رو کاخن

ایران پرکاشن می‌تواند هر طرحی که می‌خواهید را روی کاخن های ایران پرکاشن با بهترین کیفیت چاپ، چاپ نماید. برای این منظور می‌توانید از لینک چاپ طرح دلخواه روی کاخن اقدام کنید یا با شماره 09106805418 تماس حاصل بفرمایید.

خرید کاخن به صورت اقساطی

اگر قسط خرید کاخن به صورت اقساطی دارید می‌توانید با شماره 09106805418 تماس بگیرید تا از شرایط خرید اقساطی مطلع شوید. هدف ایران پرکاشن این است که هرفرد که خواستار خرید کاخن است با هر توان مالی ای بتواند ساز کاخن خود را تهیه کند.

خرید کاخن ایران پرکاشن به صورت حضوری

اگر قصد خرید کاخن ایران پرکاشن به صورت حضوری دارید می‌توانید به یکی از نمایندگی های رسمی فروش ایران پرکاشن در سراسر ایران مراجعه کنید و پس از تست ساز آن را خریداری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 + شانزده =